Tuesday, 21 February 2017

Reguli de bază pentru voluntari

Grupul țintă al proiectului Octopus Romania - Caracatițe, prietenii prematurilor este reprezentat de nou-născuții care sunt internați în secțiile de terapie intensivă neonatale - cu alte cuvinte, ei sunt beneficiarii nemijlociți ai acestui proiect. Majoritatea acestor bebeluși s-au născut prematur, sunt incomplet dezvoltați și prezintă diverse afecțiuni, ceea ce înseamnă că sunt extrem de vulnerabili. Mulți dintre ei sunt și extrem de mici (500 de grame)! De aceea, pentru siguranța lor, dar și pentru buna desfășurare a proiectului, am stabilit un set de precizări și reguli OBLIGATORII pentru toți voluntarii participanți în proiect!

Surse foto: Grup Octopus for a preemie US, doctoramarlenesaltos.com


Vă rugăm să citiți cu atenție regulamentul și să vă exprimați acordul în legătură cu respectarea lui printr-un comentariu! Pentru orice nelămurire sau propunere de colaborare ne puteți contacta la adresa de email: mainiunite@yahoo.com sau pe mesageria paginii de facebook a proiectului. Regulamentul proiectului poate fi descărcat și răsfoit pe îndelete în varianta pdf de aici: click pentru a accesa regulamentul în format pdf.


Capitolul I - Reguli cu privire la desfășurarea în bune condiții a proiectului


1. Proiectul este inițiat în România și coordonat de Asociațiile Baby Care Sibiu și Mâini Unite, sub îndrumarea doamnei doctor Maria Livia Ognean, medic specialist neonatolog și director de proiect Octopus Romania - Caracatițe, prietenii prematurilor. Recomandăm ca donarea caracatițelor destinate prematurilor să se facă numai sub coordonarea echipei de implementare a proiectului, care se va asigura de respectarea regulilor de confecționare enumerate în acest document.

2. Igienizarea caracatițelor este responsabilitatea spitalelor și, ulterior externării, a părinților. Datorită materialelor din care sunt confecționate, jucăriile pot fi curățate (spălate la temperaturi de peste 90 de grade Celsius) laolaltă cu celelalte textile care intră în contact cu prematurii. Echipa de proiect nu se face responsabilă de modul în care proiectul este implementat în spitale, nici de inițiativele locale/individuale, fără a trece caracatițele confecționate prin filtrul responsabililor desemnați oficial în cadrul proiectului sau fără știrea directorului de proiect.

3. În cadrul proiectului NU se comercializează caracatițe! De asemenea, toate materialele realizate de către voluntari în sprijinul proiectului (tutoriale, instrucțiuni, articole, logo, fotografii etc) sunt protejate de drepturi de autor și nu pot fi folosite în scop comercial!

4. Proiectul este 100% voluntar! Timpul, efortul de realizare a jucăriilor, materialele și banii utilizați pentru diverse servicii (transport, materiale printabile etc.) sunt toate sub formă de donații, deci nu sunt remunerate sau rambursate.

5. Toate informațiile referitoare la desfășurarea proiectului (lista cu voluntari/donatori, detalii despre evoluția proiectului, rapoarte anuale etc) vor fi diseminate (puse la dispoziția publicului) în mod corespunzător pe toate căile disponibile: pagină și grup facebook, blog, media.


Capitolul II - Precizări cu privire la obiectivele proiectului


6. Proiectul Octopus România face parte dintr-o inițiativă internațională, originară din Danemarca, având o implementare amplă, cunoscută sub numele Octopus for a Preemie. Modelele de implementare ale celorlalte țări au fost și sunt în continuare folosite ca referință, însă regulile prezentate în acest document au fost stabilite intern, cu ajutorul grupului de lucru al voluntarilor, în conformitate cu normele existente în spitalele românești cu privire la îngrijirea prematurilor.

7. De ce caracatițe croșetate? Datorită similarității, din punct de vedere vizual și tactil, dintre tentaculele ondulate ale acestora și cordonul ombilical. Se crede că această asociere este motivul pentru care prematurii însoțiți de o astfel de jucărie prezintă o stare generală mai bună (respirație și ritm cardiac mai regulate, nivel crescut de oxigen în sânge) și un risc scăzut de deconectare de la aparatele de monitorizare prin smulgerea firelor.

8. Utilizarea caracatițelor pentru prematuri reprezintă o formă de terapie încadrată, din punct de vedere medical, la „îngrijiri developmentale”. Îngrijirile developmentale reprezintă un set de practici menite să minimizeze stresul legat de viața extrauterină a micilor prematuri. Din aceste practici mai fac parte: utilizarea unor cuiburi textile speciale în care copilul este așezat în poziții cât mai apropiate de cele intra-uterine, tehnica „skin-to-skin” (piele la piele), reducerea luminii și a zgomotului (sau utilizarea unor măști speciale pentru a-i feri pe copii de lumina puternică din secția de terapie intensivă), masaj, atingeri delicate etc.

9. În acest context, aceste caracatițe pentru prematuri sunt considerate ”jucării terapeutice”, iar denumirea de ”jucărie” va fi folosită în continuare numai cu acest sens. Trebuie cunoscut faptul că, pe timpul internării acest caracatițe croșetate nu prezintă absolut nici un pericol pentru prematuri, deoarece și supravegherea bebelușilor este intensă, însă părinții vor primi indicații clare în vederea utilizării lor în afara spitalului, și anume copilul nu trebuie lăsat nesupravegheat cu jucăria până la vârsta de 3 ani


Capitolul III - Condiții de confecționare și expediere a caracatițelor


10. Pentru a rezista la temperaturile mari de spălare, singurul material acceptat, pentru fire și textile, este bumbacul. Atenție! toate materialele trebuie testate și aprobate în prealabil de către sau cu ajutorul voluntarilor-coordonatori (vezi grupul de lucru al voluntarilor)! Umplutura pentru corpul caracatițelor trebuie să fie hipoalergenică și certificată în acest sens. Pentru moment, singurul tip de umplutură acceptată este SuperBall® (marcă înregistrată MinetConf) datorită multiplelor certificări pe care la are la nivel internațional, dar și datorită specificațiilor (rezistă până la temperaturi de 95 de grade Celsius). Lista cu materialele aprobate, precum și furnizorii recomandați (pentru achiziția online) poate fi găsită aici: click pentru a accesa lista.

11. Dimensiunile caracatițelor au fost alese în conformitate cu normele internaționale de dimensionare a jucăriilor, dar și din rațiuni de optimizare a spațiului. Astfel, jucăriile trebuie să fie suficient de mici pentru a nu aglomera spațiul mic în care sunt tratați copiii (incubatoarele), dar suficient de mari pentru a evita anumite pericole, cum ar fi sufocarea. Astfel, în funcție de model, corpul caracatiței s-a stabilit a avea între 4.5 și 8 cm diametru (14.5-25 cm circumferință, după umplere) și 5-9 cm lungime, iar tentaculele între 16 și 20 de cm, în extensie maximă.

12. În procesul de realizare a caracatițelor, este obligatoriu un minim de igienă din partea voluntarilor:
- păstrează materialele în locuri aerisite, ferite de praf și mizerie;
- spală-te pe mâini înainte de a începe să lucrezi la caracatițe;
- nu fuma și nu mânca în timp ce lucrezi;
- ferește lucrul de lichide;
- dacă ai animale de companie, utilizează o pungă de tip zick-lock pentru protejarea lucrului și a firelor.

13. La predarea/expedierea caracatițelor, acestea vor fi ambalate corespunzător în pungi cu zip-lock pentru a fi protejate pe timpul trasportului, iar toate caracatițele donate vor fi însoțite în mod obligatoriu de un formular completat și semnat de către confecționer, după acest model: click pentru a descărca formularul în fomat pdf.


Capitolul IV - Reguli generale cu privire la confecționarea caracatițelor


14. Se acceptă doar accesorii 2D (plate), nu 3D (în relief). Acestea trebuie să fie croșetate sau brodate. Accesoriile croșetate trebuie să fie atașate prin coasere de jur-împrejur trecând cu acul prin fiecare ochi croșetat. Broderia se va executa cu pași cât mai îngrijiți și mici, nu mai mari decât un ochi croșetat.

15. Tehnici de realizare – corpul caracatiței trebuie să fie lucrat cât mai compact, indiferent dacă este plat sau umplut. Corpul va fi croșetat utilizând exclusiv piciorușe mici, pornind de la un cerc magic (magic ring) și lucrând în spirală. Recomandăm tehnica de lucru a piciorușelor „yarn under” - YU (trecerea firului pe dedesubtul croșetei) sau variația acesteia „yarn under-yarn over” - YU-YO - click aici pentru a afla diferențele dintre aceste tehnici.

16. Temeinicia lucrului se poate proba prin observare în contra-lumină. Pe blog există și o secțiune de tips&tricks care oferă soluții și pentru alte probleme întâmpinate în realizarea acestor caracatițe: click aici pentru a accesa secțiunea de tips&tricks.

17. Pentru realizarea corpului, utilizați croșete cu 2-3 numere mai mici decât cele indicate pe etichetă. De asemenea,  lista cu firele aprobate conține și o indicație cu privire la numărul croșetei recomandate pentru acel fir: click pentru a accesa lista cu firele aprobate.

18. Pentru realizarea tentaculelor, se vor folosi doar piciorușe mici (sc – single crochet), lucrate suficient de strâns (nu la fel de strâns, însă, ca și corpul), câte două sau maxim 3 în fiecare ochi de lanț (introducând croșeta doar prin bucla din spate a unui ochi de lanț - back loop) sau, în cazul firelor mai subțiri, cel mult jumătăți de piciorușe mari (hdc – half double crochet), deoarece nu vrem să obținem tentacule prea masive, dificil de apucat de către mânuțele mici ale prematurilor! Tentaculele pot fi realizate prin orice tehnică (YO sau YU), însă trebuie măsurate în extensie maximă fiecare în parte. Reamintim - dimensiunea maximă a tentaculelor în extensie este de 20 cm! Click aici pentru a viziona un tutorial pentru realizarea tentaculelor.



Capitolul V - Reguli cu privire la realizarea caracatițelor clasice (umplute)


19. În engleză, caracatiță se traduce prin ”octopus” (de unde și denumirea proiectului), ceea ce înseamnă ”opt picioare”. S-a stabilit ca, pentru modelul clasic de caracatiță, să respectăm  această definiție, lucrând fix 8 tentacule în continuarea corpului umplut.

20. Obiectivul nostru în realizarea acestor caracatițe este să nu se vadă/iasă umplutura printre ochiuri, drept pentru care vă recomandăm ca, pe lângă regulile generale de realizare a caracatițelor, să aveți grijă și la tensiunea de lucru. Lucrați cât de strâns puteți!

21. Tot pentru a minimiza găurile, vă recomandăm să utilizați descreșterea invizibilă: click aici pentru a vizualiza tutorialul descreșterii invizibile. Desigur, veți respecta în continuare tehnica yarn-under (YU).

22. Corpul se va închide obligatoriu prin utilizarea unui capac de fund, care poate fi atașat fie prin coasere (atentă, prin fiecare ochi), fie prin croșetare, prin suprapunerea corpului și a fundului (tehnică valabilă când corpul sau tentaculele sunt uni – într-o singură culoare). În ambele cazuri acul, respectiv croșeta, se introduce prin ambele bucle (front and back loops) ale ochiurilor de pe ultimul rând al capacului. Click aici pentru a viziona un tutorial despre atașarea prin croșetare a piesei de fund și continuare a tentaculelor.

23. Atașarea tentaculelor prin altă metodă decât prin croșetare directă (valabil pentru tentaculele multicolore)! – recomandăm ca ambele capete ale tentaculului să fie trase în interiorul corpului prin două fante vecine ce delimitează un picioruș simplu de pe ultimul rând, astfel încât aceste capete să poată fi înnodate în interiorul corpului! (vezi poza de mai jos). Astfel, partea superioară a ultimului rând va rămâne liberă pentru a efectua coaserea capacului cât mai precis, trecând acul cu atenție prin fiecare ochi de pe marginea corpului. Se recomandă efectuarea a cel puțin trei noduri pentru fiecare tentacul, iar capetele nodului pot fi păstrate lungi, deoarece vor putea fi ascunse în interiorul corpului înainte de atașarea capacului de fund.



24. Ai grijă ca pe ultimul rând să ai mereu un număr de ochiuri divizibil cu 8 (16, 24 sau 32), astfel vei reuși să ai o distanță egală între tentaculele caracatiței.

25. Umple corpul până la refuz cu umplutură!  Jucăria trebuie să fie fermă, tare, comparabilă ca duritate cu o minge de tenis nouă, pentru a ne asigura că, în urma spălărilor succesive la temperaturi foarte mari, ea își va menține forma!

26. Dimensiunile corpului se situează între 4,5-9 cm diametru și 5-9 cm lungime. Trebuie să știți un corp ideal are însă în jur de 6 cm diametru și 8 cm lungime. Puteți calcula diametrul exact prin măsurarea circumferinței cu ajutorul unui metru de croitorie, iar rezultatul îl veți împărți cu ajutorul unui calculator la 3,14. Corpul ideal îl puteți obține utilizând umătoarea formulă: pornind de la un cerc magic și 6 piciorușe mici, vei realiza un disc prin creșterea cu 6 piciorușe pe fiecare rând, până la obținerea unui diametru de aproximativ 6 cm al discului, după care vei continua să lucrezi în spirale fără a mai crește vreme de 6-10 rânduri, după care vei începe să descrești treptat (cu 2 rânduri de pauză între descreșteri) până vei ajunge la dimensiunea dorită (de aproximativ 8 cm lungime).

27. În linkurile de mai jos vei găsi mai multe seturi de instrucțiuni și tutoriale pentru realizarea unei caracatițe clasice:


Capitolul VI - Reguli cu privire la realizarea caracatițelor hibrid (cu corp cusut)


28. Această versiune poate fi realizată doar cu ajutorul unei mașini de cusut!

29. Toate etapele de realizare ale acestei versiuni sunt detaliate în tutorialul special creat pentru proiectul nostru: click pentru a accesa tutorialul. Tot acolo, vei găsi și detaliile legate de materialele de lucru necesare și furnizorii de materiale conforme.


Capitolul VII - Reguli cu privire la realizarea caracatițelor plate (nu necesită umplutură)!


30. Aceste caracatițe vor conține obligatoriu două discuri cu dimensiuni între 5 și 9 cm diametru. Discurile vor fi croșetate împreună prin suprapunere, având grijă ca fața fiecărui disc să fie pe exterior. Obiectivul acestei proceduri este să ascundem broderia și capetele firelor și, de asemenea, să obținem un corp suficient de rigid pentru a nu-și pierde forma în timp.

31. Această variantă de caracatiță este cea mai simplă și mai economică în timp, drept pentru care ea poate avea între 3 și 8 tentacule, în funcție de preferințele fiecărui confecționer.

32. Aici puteți găsi un set de instrucțiuni (pattern) pentru realizarea acestei versiuni de caracatițe: click pentru a accesa pattern-ul.

No comments:

Post a Comment