Tuesday, 21 February 2017

FAQ - Răspunsuri la întrebări frecvente

Ne-am gândit că n-ar strica și o astfel de secțiune, pentru a preîntâmpina muncile de lămurire și eforturile prelungite într-o astfel de direcție. În consecință, am tradus, apoi adaptat la situația noastră locală majoritatea întrebărilor primite de către organizatorii proiectului în alte țări. Sperăm că vei găsi aici și răspunsul la întrebarea ta!
  • Ce tip de fire pot folosi pentru a realiza o caracatiță?
Spitalele acceptă doar caracatițe realizate cu fire din bumbac 100%, atât din considerente de igienă (jucăriile vor fi dezinfectate atât înainte de a ajunge la copilași, cât și pe perioada spitalizării acestora), dar și din motive de siguranță (firele acrilice, spre exemplu, pot prezenta scame, care riscă să ajungă în gurița sau ochișorii bebelușilor). Ca regulă generală, s-a constatat că  cele mai potrivite fire de bumbac sunt cele care au între 100 și 180 de metri/50 de grame. Indiferent de specificațiile de pe etichetă, fiecare fir aprobat a fost verificat de către voluntari prin spălare la temperaturi înalte (60-90⁰C). Astfel, o listă cu firele aprobate în proiect a fost publicată separat de acest document, și este OBLIGATORIU să o consultați înainte de a vă apuca de lucru - Click aici pentru a accesa lista cu firele aprobate. În urma unor teste asemănătoare, orice tip de fir 100% bumbac care se încadrează în grosimile specificate poate ajunge pe lista firelor aprobate - contactează-ne dacă ai o astfel de propunere.
  • Caracatița mea este prea mică sau prea mare?
Prematurii își petrec, în general, prima parte a vieții înconjurați de fel de fel de echipamente și tubușoare, de aceea jucăriile pe care le realizăm pentru ei este necesar să aibă dimensiuni cât mai mici. Acestea sunt specificate clar în setul de reguli pentru voluntari, însă ca și reper general o caracatiță ideală are în jur de 6-7 cm în diametru (lățime) și în jur de 7-8 cm în lungime. 
  • Ce tip de umplutură să folosesc?
Îți reamintim cerințele medicale minime pentru umpluturile folosite:
- alergenitate minimă sau absentă;
- posibilitate de spălare la temperaturi înalte (mai mari de 90oC), în vederea dezinfecției (în mod normal, caracatițele vor fi spălate la temperaturi de peste 60oC, pentru a înlătura bacteriile, însă poate apărea nevoia de sterilizare, în anumite condiții);
- să aibă o consistență și o densitate suficiente astfel încât să nu se strecoare printre ochiurile croșetate.
Astfel de materiale dețin, în general, o certificare de tip OEKO-TEX® 100 (clasa I sau II), dar nu este obligatoriu. În acest proiect, sunt acceptate umpluturile sintetice (fibre siliconizate) ce pot fi spălate la temperaturi mai mari de 90⁰C. De asemenea, deținerea unui certificat de calitate de tipul OEKO-TEX® 100 este de preferat. Momentan, a fost identificată marca romanească SuperBall® ca fiind cea mai potrivită pentru acest proiect. O listă cu alte umpluturi potrivite va fi elaborată pe măsură ce identificăm și alte astfel de umpluturi. Îți recomandăm să îndeși cu fermitate umplutura în jucării, pentru ca acestea să-și păstreze bine forma după spălare.
  • Pot fi folosite accesorii precum safety eyes, nasturi sau mărgele pentru trăsăturile caracatițelor? 
Se interzice folosirea nasturilor, a mărgelelor, paietelor și, în general, a oricăror accesorii mici de plastic care se pot desprinde de pe jucărie și pot ajunge în gura copiilor. Safety eyes au sisteme sigure de prindere, însă prinderea lor poate fi neconformă în cazul jucăriilor croșetate sau tricotate, de aceea și utilizarea acestora este interzisă. Sunt acceptate detaliile croșetate sau brodate și chiar lipsa acestora.
  • Pot să pun o zdrăngănitoare/un clopoțel în interiorul jucăriei?
Se interzice plasarea unui clopoțel sau a unei zdrăngănitori în interiorul caracatiței. Copilașii prematuri au cel mai mult nevoie de liniște. Caracatițele din acest program nu sunt jucării obișnuite și nu sunt destinate jocului, ci sunt proiectate pentru a imprima siguranță și calm bebelușilor prematuri.
  • Dacă tentaculele caracatiței mele nu sunt răsucite/spiralate suficient?
Nu contează cât de spiralate sunt tentaculele – este suficient pentru copilași să le poată prinde cu degetele lor micuțe. De altfel, ar fi bine ca ele să nu fie nici foarte răsucite, în caz contrar ar putea deveni prea groase pentru mâinile mici. Din punct de vedere al siguranței, este foarte important însă ca tentaculele să nu depășească 20 cm în extensie maximă.
  • Nu reușesc să obțin de fiecare dată lungimea optimă a tentaculelor...
Unele persoane pot avea probleme la acest capitol, mai ales dacă sunt începătoare. Pentru tentacule, tensiunea de lucru nu este atât de importantă, de aceea atenționăm asupra faptului că pattern-ul nu trebuie urmat întocmai, dacă nu îți ies măsurătorile! Nu trebuie să te simți descurajat(ă). În schimb, încearcă să urmezi următoarele sfaturi:
- nu schimba tensiunea de lucru pe măsură ce înaintezi în lucru - nu doar că îți vor obosi și mâinile mai ușor, însă nu vei putea să urmărești cum se schimbă lungimea tentaculelor realizate de tine cu schimbul altor parametri;
- fă niște tentacule de exercițiu înainte de a croșeta o caracatiță de la cap la coadă - te va ajuta să te obișnuiești mai ușor cu procedeul;
- măsoară lanțul obținut după realizarea celor 50 de ochiuri de început - după efectuarea piciorușelor simple aferente, lungimea tentaculului va fi aproximativ jumătate din această lungime inițială, iar în poziție extinsă va fi doar cu 2-3 cm mai scurt. Dacă observi că lanțul tău depășește, spre exemplu, 23 de cm, fă mai puține ochiuri. Nu uita să măsori tentaculul și în poziție extinsă, la final! Sperăm că aceste indicii îți vor fi de folos!
  • Nici dimensiunea corpului nu îmi iese în parametri de fiecare dată...
Atragem și aici atenția că pattern-urile puse la dipoziție nu trebuie urmate întocmai, mai ales dacă observi o necondordanță vis-a-vis de dimensiunile finale ale corpului caracatiței! Aceste dimensiuni depind în mare parte de tipul de fir pe care îl folosești pentru a realiza caracatița, dar și de croșeta aleasă! În mod esențial, pentru a obține corpul caracatiței, nu ai de făcut decât să crești cu 6 piciorușe pe fiecare rând, pornind de la un cerc magic și 6 piciorușe simple, până obții un diametru de aproximativ 6 cm al corpului, după care continui să lucrezi în spirale fără a mai crește vreme de 6-10 rânduri, după care începi să descrești treptat (cu 2 rânduri de pauză între descreșteri) până ajungi la dimensiunea dorită (de aproximativ 8 cm lungime). Ai grijă, însă, ca pe ultimul rând să ai un număr de ochiuri divizibil cu 8 (16, 24 sau 32), vei reuși astfel să ai o distanță egală între toate tentaculele caracatiței...
  • Sunt caracatițele mele suficient de drăguțe sau sunt prea fade?
Multe fotografii ne arată că voluntarii făuritori de caracatițe își decorează jucăriile în felurite și interesante moduri. O astfel de manifestare creativă este foarte apreciată, însă trebuie să aveți în vedere că nu este obligatorie. Nu este atât de important cum arată caracatița ta – cel mai important este ca ea să ajungă în brațele unui copilaș prematur, pregătit să o strângă în brațe. De altfel, preferăm să primim un număr mai mare de caracatițe simple, decât un număr mai mic de caracatițe, dar decorate într-un mod mai creativ. Nici o caracatiță nu va fi respinsă în proiect din cauza înfățișării sale! Nu uita însă că accesoriile care nu urmează forma corpului nu sunt acceptate în acest proiect!
  • Pot atașa o felicitare sau un bilețel cu urări caracatiței mele?
Am prefera să nu atașezi nici un fel de bilețel jucăriilor trimise. Acestea vor fi oricum înlăturate înaintea spălării și ar fi foarte dificil de reîmperecheat un anumit bilet cu caracatița sa. În plus, caracatițele ajung direct la copilași și sunt spălate frecvent pe timpul spitalizării - amintește-ți, bebelușii nu știu să citească! Între timp, părinții prematurilor vor primi oricum niște pliante ce vor descrie proiectul, pentru a fi informați în legătură cu noii prieteni ai copilașilor.
  • Spitalele își aleg singure caracatițele pe care le vor distribui prematurilor?
Nu. Coordonatorii proiectului sunt responsabili pentru colectarea și livrarea caracatițelor către spitale. După livrare, va intra în atribuțiile spitalului să le împartă micuților născuți prematur.
  • Există posibilitatea de a cumpăra sau comanda o astfel de caracatiță?
Proiectul ”Octopus Romania” este o acțiune de voluntariat, iar caracatițele pe care le prezentăm aici sunt croșetate pentru copilașii prematuri ce sunt nevoiți să stea internați în spitale perioade îndelungate. Caracatițele noastre nu reprezintă jucării propriu-zise, ci o metodă de terapie pentru pentru micuți, prin care aceștia devin mai calmi, iar funcțiile lor vitale se îmbunătățesc, datorită tentaculelor care sunt asemănate cordonului ombilical. (Citește aici despre motivația începerii acestui proiect). De aceea, vânzarea și reclama în vederea vânzării este strict interzisă în grupul și pe pagina noastră!
Ai libertatea de a identifica artiști care făuresc în mod obișnuit jucării croșetate sau tricotate pentru vânzare - însă te rugăm insistent să nu ceri astfel de referințe pe paginile noastre!
  • Oare croșetez prea strâns sau prea larg?
Este foarte important să nu croșetezi larg, pentru că umplutura nu trebuie să se distingă printre ochiuri (evităm astfel pericolul ca umplutura să iasă prin aceste găurele). Urmărește indicațiile din dreptul fiecărui tip de fire acceptate în proiect pentru a afla ce croșetă să utilizezi! (de obicei, cu două sau chiar trei numere mai mică decât cea indicată pe etichetă). Pentru a fi încă și mai sigură că nu vei avea găurele, recomandăm o prespălare sau înmuiere în apă fierbinte a corpului caracatiței înainte de a fi umplut - firul va intra un pic la apă, iar găurile se vor minimiza. Nu uita - toate părțile componente ale jucăriei trebuie să fie cusute ferm, iar capetele firelor să fie bine ascunse!
  • Pot să folosesc un săculeț de bumbac în interiorul jucăriei pentru a evita riscul apariției umpluturii printre ochiurile lucrate?
În mod absolut, NU! Problematica folosirii unui astfel de săculeț, fie el din bumbac sau alt material, a fost analizată și discutată în preliminariile proiectului și am stabilit că nu putem folosi acest artificiu, din mai multe motive. Cel mai important se referă la siguranța copilașilor și consideră riscul ca jucăria să nu se usuce optim după spălare și astfel să acumuleze bacterii și alte microorganisme nocive pentru prematuri!
  • Cine este responsabil cu spălarea/sterilizarea caracatițelor?
Sterilizarea va fi efectuată de personalul fiecărui spital participant în proiect, înainte de a ajunge la copilași și pe toată perioada internării acestora. Recomandăm însă, în măsura posibilităților, să faceți teste de spălare caracatițelor realizate la temperaturi înalte (peste 90⁰C), pentru a observa cum se comportă firul folosit, dar și integritatea jucăriei (dacă îți păstrează sau nu forma după spălare).
  • Copilașii vor pleca acasă din spital împreună cu jucăria primită?
În general, prematurii au parte de o perioadă de spitalizare destul de lungă (pornind de la câteva săptămâni până la câteva luni). În toată această perioadă, jucăria primită inițial va avea parte de mai multe spălări, cel puțin una pe săptămână sau la nevoie. Spălarea durează, la fel și uscarea, de aceea nu prea este posibil ca o caracatiţă să aparţină unui singur copil pe toată durata spitalizării. Pe timpul cât prima caracatiță primită va fi la spălat, copilul va primi o altă caracatiță care să-i țină companie, dacă va exista un număr suficient de caracatițe în spital în acel moment. Intenționăm să dăruim fiecărui copil care se externează ultima caracatiță care i-a ținut companie, însă trebuie să țineți cont că numai într-un singur spital se nasc anual circa 400-450 de prematuri! (la nivel național, unul din 10 copilași este prematur).
  • Până la câte săptămâni sunt copilașii considerați prematuri?
Orice copil născut înainte de 36 de săptămâni şi 6 zile (inclusiv) e prematur.
  • Copilașii care nu s-au născut prematur, dar stau la terapie intensivă din diverse motive, vor primi caracatiță?
Da, vor primi dacă vor fi suficiente caracatițe disponibile în spital în acel moment.
  • Ce trebuie să fac pentru a primi o caracatiță pentru copilul meu născut prematur?
Dacă îți pui această întrebare, cel mai probabil spitalul în care s-a născut copilul tău nu este (încă) implicat în acest proiect. Așadar, pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a obține o jucărie terapeutică pentru copilul tău sunt următorii:
- cere aprobare, în primul rând, din partea spitalului pentru a putea folosi o astfel de jucărie în recuperarea copilului tău - te poți folosi de posterul oficial al campaniei, pe care îl poți downloada și printa;
- odată primită aprobarea, fă-ne o solicitare contactându-ne via pagina de facebook Octopus Romania;
- în cel mai scurt timp posibil îți vom trimite gratuit, la adresa indicată, una dintre caracatițele pe care le vom avea disponibile la acel moment.

No comments:

Post a Comment