Monday 13 March 2017

Tips and tricks caracatițe pentru prematuri

Această secțiune există deoarece aproape zilnic descoperim noi și noi informații care ne-ar putea transforma experiența realizării unei caracatițe croșetate nu doar într-una foarte plăcută ci, mai ales, utilă, întrucât rezultatul obținut ar fi mai aproape de perfecțiune din punct de vedere al siguranței în utilizare de către copilașii prematuri.

1. Legat de regula ”fără găurele” - ajută spălarea sau înmuierea corpului în apă fierbinte înainte de umplere. Fibrele naturale intră la apă, deci astfel se minimizează șansele de a avea chiar și cele mai mici găurele în corpul caracatițelor noastre.

2. În funcție de firul folosit, dar și de croșetă și stilul de lucru, tentaculele pot fi mai groase sau mai subțiri, mai cârlionțate sau mai puțin cârlionțate. Avem câteva indicații despre cârlionțare în secțiunea de FAQ, dacă însă dorim să le facem mai groase, trebuie să considerăm și faptul de a schimba piciorușul folosit - astfel, în loc de single crochet (sc - picioruș simplu) recomand half double crochet (hdc - jumătate de picioruș dublu). De asemenea, în funcție de stilul fiecăreia, 2 picioruse pot fi alternate cu 3 picioruse, pentru a obține atât grosimea, cât și ondularea perfectă.

3. Avem o sugestie legată și de protejarea firelor într-un mediu cu animale de companie. Cei din imaginea de mai jos sunt Tumbi și Pepi. Nu trebuie să ne ferim de ei atunci când lucrăm, însă ne putem proteja firele și lucrul utilizând punguțe cu zip-lock. Am primit de la una dintre voluntarele de pe facebook imaginea cu o variantă de pungi cu zip-lock potrivită și ieftină, care ne-ar putea fi de folos.



4. Fire mercerizate vs. fire nemercerizate - Firele mercerizate au avantajul ca sunt foarte compacte, iar datorită mercerizării (tratarea cu o soluție de hidroxid de sodiu) au și un aspect lucios. Acestea sunt recomandate începătorilor deoarece firele alunecă ușor pe croșetă. Fiind însă atât de compacte, micile găurele între ochiurile croșetate sunt aproape inevitabile, de aceea se recomandă, la nivel internațional, folosirea metodei ”yarn under” mai degrabă decât metoda firească ”yarn over” - vedeți un clip pe această temă aici, și rezultatul care poate fi obținut în imaginea de mai jos.


Pe de altă parte, firele nemercerizate sunt opace, iar firele componente se pot detașa ușor unele de celelalte și au rezistență proprie. Dezavatajul este că firele componente pot fi ușor omise în timpul lucrului, dând un aspect inestetic pe alocuri, dar și periculos pentru degetele mici ale prematurilor, de aceea este recomandat să se lucreze cu foarte mare atenție. Avantajul utilizării unui astfel de fir este că, datorită aglomerației de fire componente, rezultă într-un lucru mult mai compact, fără găuri vizibile. De asemenea, firul nemercerizat este un pic mai moale decât cel mercerizat.

5. Folosiți bățul unei acadele pentru a verifica dacă ați croșetat suficient de strâns corpul caracatiței - dacă acest băț trece cu usurință prin corpul caracatiței, atunci înseamnă ca aceasta nu este potrivită pentru un prematur! Dacă bățul se rupe în timpul testelor, nu aveți motive să vă mai îngrijorați! :D


6. Croșeta pe care o folosești este la fel de importantă ca și restul detaliilor! Mai ales dacă ești începătoare, ai nevoie să știi că o croșetă cu mâner ergonomic (de preferabil, siliconic, sau moale) este cea mai indicată. Alege una de calitate și astfel te vei asigura nu numai că vei croșeta mai ușor, dar și că vei croșeta foarte multe caracatițe folosind aceeași croșetă! Aceasta îți va proteja mâinile de dureri și vei observa că poți lucra mai ușor și mai rapid.
Spre exemplu, croșetele Clover Amour sunt renumite pentru ergonomia și rezistența lor, și toată lumea le laudă. Chiar dacă sunt mai scumpe, merită să investiți, mai ales dacă aveți de gând să deveniți voluntari permanenți în acest proiect, sau să păstrați croșetatul pe lista de hobby-uri preferate...
Croșete ”Clover amour”, sursa foto: Wool Warehouse


7. Verificați tensiunea lucrului din timp în timp punând corpul caracatiței în contra-lumină ca în imaginea de la punctul 4. Puteți folosi și ”metoda lanternei”, care este ilustrată în imaginea de mai jos...


8. Dacă în timpul lucrului întâlniți un nod (situație este cu atât mai dramatică dacă în întâlniți în timp ce lucrați la unul dintre tentacule), puteți să folosiți metoda rusească de îmbinare a două fire, pe care o găsiți exemplificată în acest video.

9. Pentru cei care încă nu știu ce înseamnă cercul magic - magic ring - și ce importanță are utilizarea lui pentru a obține un corp lipsit de spații prin care să se vadă umplutura, luați la cunoștință infomațiile prezentate în acest tutorial și veți afla.

No comments:

Post a Comment