Friday 17 March 2017

Tutorial varianta hibrid (cusut & crosetat) - Caracatițe, prietenii prematurilor // Octopus for a preemie hybrid style (sew & crochet) tutorial

Model și tutorial realizat de Raluca Armega (Papușa cu tutu), voluntar în cadrul proiectului

!!! Înainte de a începe să lucrați la realizarea caracatițelor pentru prematuri, vă rugăm să vă informați în mod corect despre proiect, să țineti cont de toate regulile de bază pentru voluntari și să parcurgeți și sectiunile de întrebări și răspunsuri și tips&tricks, care va vor ajuta să aflați toate detaliile. Pentru orice alte nelămuriri și probleme pe care le întâmpinați în procesul de lucru vă invităm pe grupul de lucru al voluntarilor, unde dezbatem toate problemele, ne îndrumăm, ne încurajăm și ne distrăm realizând aceste caracatițe speciale. Pe grup vom posta și fotografii cu rezultatele personale. 


          Materiale textile folosite
  • Pentru capul caracatiței se folosește țesătură din bumbac 100%, fără elasticitate, prespălată la o temperatură cât mai mare (60-90oC, nu e nevoie de detergent) și călcată după uscare. Atenție, materialul să fie nou, special achiziționat pentru acest proiect! Nu reciclat!!!
  • Pentru tentacule se folosește numai fir din bumbac 100% (lista de fire acceptate și testate o găsiți aici).
  • Umplutura hipoalergenica Superball®. Folositi numai varianta originală, este marcă înregistrată a producătorului MinetConf, cu certificare Oeko-Tex 100.
Necesar pentru acest proiect:

- Două bucăți de material din bumbac 100% de aprox 15 cm x15 cm;
- 8 tentacule realizate după tutorialul pe care îl găsiti în acest link (de preferat, utilizând Catania sau orice alt tip de fir MERCERIZAT - folosind fire nemercerizate riscați ca tentaculul să fie prea gros /greu de atașat la corpul caracatiței utilizând mașina de cusut);
- O cană cu diametrul de aprox 8 cm / un compas;
- O bucată de hârtie (sau material plastic transparent pe care să trasați tiparul);
- Creion;
- Foarfecă / simplă sau cu lama în zig-zag (recomand ultima variantă);
- Riglă;
- Ace cu gămălie;
- Ac și ață.


         Etapa 1. Brodarea chipului


Se recomandă brodarea chipului înainte de orice altă activitate, undeva în mijlocul bucății de material. Puteți broda manual, puteți folosi broderie digitală, sau puteți coase direct cu mașina de cusut conturul ochilor și al gurii, folosind o cusătura de tip zig-zag, spre exemplu.  Important este să folosiți pași mărunți, pentru a evita pericolul ca prematurul să-și prindă degețelele printre ațe. Dacă sunteți familiarizați cu varianta croșetată, luați ca reper dimensional chipul brodat pe un astfel de corp. Altfel, desenați chipul într-un cerc închipuit cu diametrul de aproximativ 4 cm.

Nu uitați: Puteți sări această etapă! Nu este obligatoriu să aiba și chip. Rămâne la alegerea voastră!

          Etapa 2. Realizarea tiparului

Pentru realizarea tiparului, veți folosi cana cu ajutorul căreia trasați un cerc pe o bucată de hârtie. La baza cercului trasați o linie de 4 cm. Decupați forma creată și aceea va deveni tiparul după care veți realiza capul caracatiței. Pentru folosiri dese ale aceluiași tipar, recomand realizarea lui pe foaie cartonată, sau pe o bucată de material plastifiat (transparența materialului vă poate ajuta în cazul materialelor cu imprimeu, sau al materialelor pe care ați brodat deja chipul). Trasați forma tiparului pe DOSUL materialului. Pe FAȚA materialului aveți nevoie doar de linia de la baza gâtului. Eu am înțepat cu acul punctele de început și de sfârșit ale liniei de pe spatele materialului și am mai trasat-o o dată pe fața materialului după cele două repere. La materialele deschise la culoare puteți trasa o nouă linie punând materialul pe geam, contra lumină, și daca se vede linia de pe dos, o trasați astfel cu creionul și pe fața materialului).


          Etapa 3. Atașarea tentaculelor

Ca să vă fie mai ușor, suprapuneți acum cele două bucăți de material pe care le aveți, ambele cu fața spre interior, și tăiați surplusul de material de jur împrejurul formei desenate, la aproximativ 2 cm de linia trasată în creion. Vă va ajuta mai târziu. Reveniți la bucata pe care ați trasat tiparul și folosiți linia de pe fața materialului ca ghidaj pentru atașarea tentaculelor. Eu le-am cusut pe rând, în grupuri de câte două.

Nu vă grăbiți! Așezați pe poziție mănunchiul de două tentacule (eu le-am “împletit” puțin pentru a sta oarecum suprapuse), executați câțiva pași de cusătură, vă opriți, ridicați piciorușul presor, așezați următorul grup de tentacule, coaseți iar puțin și tot așa, până reușiți să le fixați pe toate 8. Atenție mare ca toate tentaculele să fie distribuite uniform și să nu depășiți în exterior linia trasată!!!


          Etapa 4. “Sandwich-ul”

Începeți prin suprapunerea exactă a celor două bucăți de materiale. Exact ca la realizarea unui sandwich. Prima “felie” este bucata de material pe care nu avem trasat nimic. O așezăm cu fața (cu modelul, daca are imprimeu) spre noi. Sau cu fața brodată, dacă ați ales să  Cealaltă bucată de material de care sunt atasate tentaculele si pe care avem trasat tiparul o asezam peste, cu tentaculele si imprimeul la interior si cu conturul realizat după tipar spre noi. Prindeți cu mai multe ace cele două bucăți de material. După ce ați prins toate acele, introduceți și tentaculele în buzunarul format și suprapuneți cu atenție și partea de jos a celor două materiale.


          Etapa 5. Coaserea !!!

Pentru coaserea pe conturul rotund folosiți pasul cusăturii cât mai MIC posibil!! Eu am cusut cu pasul 1.2. Orientați-vă în funcție de mașinile voastre. Pasul cât mai mic permite obținerea unei forme curbate mai bune, și oferă și rezistență crescută cusăturii. Începeți prin a coase baza capului, exact peste linia unde sunt cusute tentaculele. Coaseți de jur împrejur, pe contur, fără grabă, lăsând la final o deschizătură de câțiva cm. Puteți coase tot sandwich-ul cu toate tentaculele în interior, lăsând deschizătura în partea dreaptă.

Eu am făcut în felul următor: Ca să fie mai ușor de mânuit, am îndepărtat acul/acele din partea din stânga a “sandvich-ului” pentru a putea scoate pe acolo capetele tentaculelor din interior. În felul acesta materialul nu a stat tensionat și am putut face ușor cusătura de la bază. După ce am făcut cusătura de la bază, am mutat tentaculele în partea dreaptă, pentru a nu mă încurca, și am continuat să cos pe contur, scoțând pe parcurs acele de care mă apropiam. Nu este bine să coaseți PESTE acele cu gămălie, există riscul de a rupe acul mașinii de cusut sau chiar de a defecta mașina!

Este important ca pe durata acestei etape cele două bucăți de material să fie suprapuse în oglindă, și să nu se deplaseze una față de cealaltă. Când vă apropiați de final, mai puteți introduce în interior o parte din tentacule, sau chiar pe toate, pentru a putea să vă apropiați cât mai mult de baza capului și să lăsați deschizătura cât mai mică (va fi mai ușor de cusut la final, și caracatița va avea un aspect mai frumos conturat).

Nu uitați să faceți cusătura de întărire atât la începutul coaserii, cât și la final. După ce ați terminat de cusut, tăiați cât mai aproape de cusătură cu foarfeca zimțaă. Dacă folosiți acestă foarfecă, odată ce întoarceți caracatița pe față veți obține o formă rotundă, cu linia curbată bine definită. Dacă nu aveți foarfecă zimțată, tăiați cu una normală, tot aproape de cusătură, iar apoi crestați prin tăieturi dese bordura de material rămas. Ca și cum ati realiza multe, multe petale. Atenție, să nu tăiați din greșeală cusătura!!!

         Etapa 6. Inside out

Scoateți pe rând și cu grijă tentaculele prin deschizătura lăsată. Una câte una. Cu atenție sporită, dar fără frică, va trebui să întoarceți pe față și caracatița tot prin acea mică deschizătură. Finisați marginile deschizăturii astfel încât să se continue conturul rotund al capului. Puteți folosi și fierul de călcat pentru a netezi marginile îndoite ale deschizăturii.


          Etapa 7. Umplerea și coaserea deschizăturii

Umpleți caracatița folosind materialul recomandat pentru acest proiect. Superball®, umplutură hipoalergenică, lavabilă la temperaturi de până la 95oC. Se introduc bucăți mici prin deschizătura lăsată și se împinge pentru uniformizare folosind degetele și orice instrument subțire aveți la îndemână (eu am folosit un bețișor chinezesc, puteți la fel de bine folosi și coada unei pensule pentru pictură, sau un băț de frigăruie). Caracatița trebuie umplută ferm, pentru a nu fi respinsă în spital. Nu trebuie să aibe aspectul unei perne și să fie moale, ci fermă, ca o mingiuță. Pentru că în timp și în urma spălărilor repetate, se va mai lăsa.

La caracatița aceasta mi-au intrat 16 grame de umplutură. Veți testa singuri dacă este destul de ferm umplută, sau nu, poziționând-o pe o suprafață plană și apăsând cu degetul pe ea. Trebuie să simțiți presiune, iar capul caracatiței să nu iși schimbe forma sub acțiunea de apăsare a degetului. Dacă jucăriile pe care le realizați sunt prea moi, apare pericolul de sufocare. Țineți cont că o caracatiță umplută mai tare nu face niciun rău micuților, dar dacă este moale devine un real pericol pentru bebeluși.

Odată ce ați ajuns la fermitatea dorită, puteți începe să coaseți deschizătura. Coaserea se va face manual, cu un ac și o ață de aceeași culoare cu materialul (sau o culoare asortată). Se execută o cusatură ascunsă, specială pentru jucării. Găsiți un tutorial pentru realizarea ei aici. Cu un pic de exercițiu vă va ieși o cusătură impecabilă, greu de sesizat cu ochiul liber.


Nu uitați de regulile care se aplică pentru toate caracatițele, atât pentru cele croșetate în intregime, cât și pentru varianta hibrid. Respectași recomandările pentru materiale! Respectați dimensiunile în care trebuie să vă încadrați! Înălțimea capului trebuie să fie de maxim 9 cm, iar diametrul cuprins între 4,5 și 8 cm. Lungimea tentaculelor atunci când sunt întinse să nu depășească 20 cm (trageți de ele și măsurați-le). Tineți cont că jucăriile vor fi spălate foarte des în spital, la temperaturi mari, și vor fi sterilizate periodic. De aceea e foarte important să vă testați materialele pe care le folosiți astfel încât să reziste culorile la temperaturi mari. Prespălați materialul înainte de folosire! Se curăță astfel substanțele chimice cu care sunt tratate în fabrică și se observă și rezistența culorii la temperaturi înalte. Culorile în nuanțe deschise sunt de obicei cele mai rezistente. La culorile tari pot apărea probleme. De aceea este important să testați fiecare material pe care îl veți folosi.

Eu am spălat aceste trei caracatițe și după ce au fost gata. Am vrut să văd cum rezistă la o spălare la 90oC și 1200 de rotații pe minut și să urmăresc dacă apar modificări de orice fel. Au trecut testul cu brio!

ATENȚIE: Acest tutorial este realizat pentru a ajuta voluntarii Octopus România să confecționeze caracatițe pentru copiii născuți prematur. Acestea vor fi donate pentru a ajunge la spitalele implicate în proiect. Este INTERZISĂ realizarea caracatițelor de acest gen în vederea comercializării. 

Surse pentru procurarea țesăturilor din bumbac (listă în curs de actualizare):

Bumbac de bună calitate și cu imprimeuri frumoase puteți găsi pe site-uri de genul acestora, dar și în magazine fizice.
http://www.fabrix.ro/
https://domnitavoichita.ro/
http://texline.eu/applications/texline/index.php
https://www.kreativshop.ro/
http://www.ikea.com/ro/ro/

Mi-a făcut plăcere să împărtășesc acest tutorial cu voi! Abia aștept să văd imagini cu caracatițele pe care le lucrați!! Vă astept cu drag pe grup! Spor la lucru!

Tutorialul poate fi descărcat și în varianta pdf, în vederea printării, de aici.

No comments:

Post a Comment